Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Petrohradu byl Kyrgyz. Zřejmě měl ruské občanství, tvrdí rozvědka

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Petrohrad - Terorista z petrohradského metra byl podle kyrgyzské rozvědky rodák z Kyrgyzstánu a měl ruské občanství. Už večer agentura Interfax napsala, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty.

"Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby. Dodal, že měl pravděpodobně ruské občanství.

Výbuch trhaviny v metru si vyžádal zatím 11 obětí, dalších pět desítek lidí bylo zraněno. V Petrohradě dnes začíná platit třídenní smutek.

Vagón metra podle policie explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí.

Policie pátrá po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici (Náměstí povstání) nefunkční nálož, kterou policisté zlikvidovali.

Témata:  Kyrgyzstán Rusko teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy