Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident Steinmeier varoval před autoritářstvím. Němci chtějí udržet Evropu pohromadě, uvedl

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Štrasburk - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier měl dnes proslov v Evropském parlamentu. Řekl, že stojí za společnou Evropou stejně jako většina Němců. Zároveň varoval před novou fascinací autoritářstvím v Evropě.

S odkazem na brexit řekl, že samostatný stát v současném světě nedokáže tak dobře prosazovat své zájmy. "Ne evropská malost, ale velikost určovala, jaká bude budoucnost," řekl Steinmeier s tím, že projekt Evropy nebyl nikdy jednoduchý, ale vždy se vyplácel. "Němci chtějí udržet Evropu pohromadě," uvedl.

Za nebezpečí proto považuje růst alibismu a populismu v Evropě. "Populisté malují svět černobíle a ze strachu těží svůj politický kapitál," prohlásil německý prezident.

Steinmeier dále zdůraznil, že pokud chce EU zůstat světovým majákem lidských práv, státnosti a demokracie, nesmí se otáčet zády k tomu, co se děje v členských státech. Výslovně přitom zmínil hrozbu uzavření budapešťské Středoevropské univerzity, kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros. Univerzita podle maďarského premiéra Viktora Orbána podvádí a využívá neoprávněné výhody.

Prezident si vybral Štrasburk jako druhý cíl své zahraniční návštěvy, tím prvním byla Paříž.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier EU Německo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy