Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět po chemickém útoku v Sýrii hovoří o válečném zločinu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Francouzský prezident François Hollande dnes obvinil syrskou armádu z útoku, při němž zemřelo v provincii Idlib na 100 lidí. Podle syrské organizace pro lidská práva (SOHR) letadla shodila toxický plyn.

Za "strašlivý" označil incident zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který řekl, že OSN chce, aby ti, kdo jsou za "chemický útok" odpovědní, byli jasně identifikováni. Šéf britské diplomacie Boris Johnson upozornil, že pokud se potvrdí vina syrské armády, pak bude syrský režim obviněn z válečného zločinu.

"Je třeba začít vyšetřovat a viníci musejí složit účty," řekl Johnson. "Bombardovat vlastní občany chemickými zbraněmi je nepochybně válečný zločin," dodal.

Bílý dům útok hodnotí jako "trestuhodný" čin, který nelze pominout. "Odporné činy", odehrávající se v Sýrii, jsou podle mluvčího Seana Spicera důsledkem "slabosti" administrativy minulého amerického prezidenta Baracka Obamy.

Turecko chce, aby organizace odpovědné za kontrolu používání chemických zbraní začaly případ okamžitě vyšetřovat. Vyzvalo všechny, kdo mají vliv na syrský režim, aby přinutili syrskou vládu přestat porušovat příměří. Podle Ankary syrská vláda zjevně porušila pravidla OSN pro chemické zbraně. Asi 15 raněných bylo podle tureckých zdrojů převezeno k ošetření do Turecka, kde je zdravotníci nejprve dekontaminovali mimo nemocnici. Podle SOHR útočila syrská nebo ruská letadla, ale obě armády to popřely.

Vyšetřovatelé OSN pověření objasňováním válečných zločinů oznámili, že zjišťují okolnosti útoku chemickými zbraněmi v Idlibu a zprávu o následném útoku na zdravotnické zařízení, do něj byly sváženi ranění. Pokud se obojí prokáže, jde podle OSN o "válečný zločin a vážné porušení lidských práv".

Témata:  Sýrie chemické zbraně François Hollande

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy