Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící plyn v Idlibu pocházel ze skladu rebelů, který vybuchl, tvrdí Moskva

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Bejrút - Plyn, který v úterý zasáhl povstalci ovládané město v syrské provincii Idlib, pocházel z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Tvrdí to dnes ruské ministerstvo obrany.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov časně zrána sdělil, že Rusko v úterý zaregistrovalo vládní letecký útok na povstalecký sklad munice a továrnu na výrobu zbraní na východním okraji města Chán Šajchún jižně od města Idlib. Nálet se podle mluvčího odehrál mezi 11:30 a 12:30 místního času.

Mluvčí řekl, že chemické zbraně vyrobené v této továrně byly použity teroristy v Iráku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebelové dříve použili také v syrském městě Halab (Aleppo). Zde prý způsobily podobné následky, jaké se daly pozorovat v Chán Šajchúnu. Rusko prý má z Halabu vzorky a předá je mezinárodním kontrolním orgánům.

Ruské prohlášení přichází po mezinárodním zděšení nad úterním údajným útokem chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Ten si vyžádal podle některých zdrojů nejméně 100 obětí a 400 raněných. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají.

V reakci na útok dnes odpoledne SELČ mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Projedná rezoluci, která nasazení chemických zbraní odsuzuje.

Návrh rezoluce, předložený Británií, Francií a USA, podle agentury TASS požaduje od Damašku, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli, jakož i hrozí sankcemi v případě použití otravných látek.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy