Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žabomyší války v EU? Brexit je důsledkem, tvrdí europarlament

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Štrasburk - V Evropském parlamentu se dnes debatovalo o brexitu. Šéf liberální europarlamentní frakce ALDE Guy Verhofstadt prohlásil, že odchod Spojeného království z Evropské unie je následek žabomyší války v britské Konzervativní straně. Promluvil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

"Vztahy s Británií nikdy nebyly skvělé, nebyla v nich vášeň, byl to sňatek z rozumu," řekl belgický expremiér Verhofstadt s tím, že nedůvěra Londýna ve sjednocenou Evropu byla patrná od počátku evropské integrace. "Možná bylo nemožné a naivní sjednotit Británii s kontinentem," uvedl.

"Brexit je politováníhodnou věcí," dodal s tím, že nyní by Brusel i Londýn při vyjednávání měly mít na paměti společné vazby, společnou historii a sounáležitost ke "skvělé evropské civilizaci".

Nyní jde podle Verhofstadta i o obrodu evropského integračního procesu. "Během vyjednávání nikdy nezapomeňme, proč otcové zakladatelé včetně těch britských vůbec evropský projekt započali, a ty důvody jsou svoboda, spravedlnost a mír," dodal.

O nutnosti obnovy důvěry v EU hovořila i Helga Stevensová z frakce konzervativců a reformistů (ECR) "Nejde jen o budoucí spolupráci s Británií, ale také o to, jak dostat EU zpět na správnou cestu. Potřebujeme cestu k decentralizované Evropě, která je alternativou k heslu, že potřebujeme více Evropy," prohlásila. "Doufám, že EU bude po brexitu obnovena a bude zabráněno tomu, aby odešly i další státy," dodala.

S tím souhlasí i europoslankyně Gabriele Zimmerová z levicové frakce GUE/NGL, která zdůraznila, že v popředí všech jednání musí být práva občanů dosavadních 28 unijních států, tedy včetně Britů. "Nesmíme připustit, aby v 21. století vznikla v Evropě nová hranice," dodala.

Předseda europarlamentních socialistů Gianni Pittella varoval Británii, že pokud si myslí, že bude moci EU vydírat, tak se mýlí. "Nikdy nebudeme tolerovat, aby se u brány EU vytvářel nějaký daňový maxiráj. Nebude žádné protežování (londýnského finančního centra) City," řekl s tím, že když někdo opouští rodinu a odchází do jiné, tak vždy musí splnit své dřívější závazky.

Šéf poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu Manfred Weber k odchodu Británie řekl, že EU s Londýnem sice zůstává v přátelském svazku, ale Spojené království již nebude sedět u jednacího stolu, až se bude řešit situace v Sýrii nebo Ukrajině. "Británie opouští politickou ideu Evropy," dodal.

"Nastala doba, abychom zůstali jednotní," řekl Juncker s tím, že jen díky jednotě budou mít ostatní unijní země silnější hlas. Dodal, že chce, aby se jednání odehrávala v přátelské atmosféře.

Témata:  Brexit EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy