reklama

Na pětimilionovém Slovensku žije podle dřívější studie přes 400 tisíc Romů. Server Romea přinesl příběh jednoho z nich. Dvaadvacetiletý kadeřník Dalibor Ferenc nedávno dostal nabídku, že by mohl v malém městě v Žilinském kraji na severu Slovenska převzít kadeřnictví. „Vše vypadalo nadějně, pan Ferenc se s nájemkyní kadeřnictví domluvil, že odkoupí veškeré vybavení podniku, a proti zpočátku nebyl podle tvrzení stávající nájemkyně i pana Ference ani majitel domu, v němž salon funguje,“ popisuje situaci server.

Sen o vlastním podniku se ale Ferencovi rozplynul poté, co provozovatelka sousedního obchodu s textilem před svědky prohlásila, že „vedle sebe cigána mít nechce“. „S majitelem domu jsem mluvil několikrát po telefonu. Když pak došel na schůzku do kadeřnictví a ode dveří mě uviděl, bez ničeho dalšího mi oznámil, že už má na nájem jinou kandidátku a že se dohodl s ní. Podle mě v tom hraje roli i to, že prý nájemnice vedlejšího obchodu prohlásila, že radši odejde z nájmu ona, než aby měla vedle sebe černého cigána,“ popisuje pro server svou zkušenost kadeřník.

Kadeřnice, která salon předtím provozovala, už přitom Ferencovi představila některé své klientky a ty si jeho schopnosti pochvalovaly. Z obav před negativními reakcemi sice server nezveřejnil její jméno, žena je prý ale ochotná za mladým Romem stát. „Dalibor je velmi šikovný kluk, možná by měl ještě více zákaznic než já, jen potřebuje šanci. Klientky si ho moc chválily. A to, jak se k němu tady někteří lidé zachovali, se mi skutečně nelíbilo,“ uvedla.

Majitel nemovitosti serveru řekl, že nikoho jménem Ferenc nezná a nikdy s ním ani nemluvil. Dodal, že má od začátku jednu zájemkyni, se kterou jedná. „Proti tvrzení majitele domu sice hovoří uložené telefonáty, ale reálně se proti takové formě diskriminace bojuje velmi těžko. Pro vedení zdlouhavého občanskoprávního sporu musí mít člověk nejen dostatek času a energie, ale také vlastních finančních zdrojů,“ dodává server.

„Chci pracovat, platit daně, normálně fungovat. Tohle je už ale třetí podobná zkušenost a je to velmi ubíjející. Nic špatného jsem neprovedl a děje se to jen proto, že nechtějí vedle sebe mě jako Roma,“ posteskl si na závěr Dalibor Ferenc.