Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové ruské ponorky? Patří k nejpokročilejším na světě, jsou srovnatelné se západními

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Severodvinsk - Rusko spustilo na vodu vylepšenou útočnou ponorku třídy Jaseň (Projekt 885M). Plavidlo, jež nese název Kazaň, sestrojily loděnice Sevmaš v Severodvinsku. Nová ponorka patří k nejdůmyslnějším zařízením v kategorii podvodních plavidel. S třídou Jaseň lze srovnávat jen nejvyspělejší techniku některých států NATO.

„Je to pravděpodobně nejschopnější ponorka s jaderným pohonem nasazená potenciálním nepřítelem,” uvedl pro časopis National Interest odborník na ruskou vojenskou techniku Michael Kofmam.

Kazaň doznala značná zlepšení oproti předchozí ponorce Severodvinsk (Projekt 885), s jejíž stavbou se začalo již v roce 1993. Technologický vývoj se u Kazaně projevil především optimalizací tvaru trupu, vylepšením prostředků pro vedení elektronického boje a instalací automatizovaných systémů. Zkušenosti s konstrukcí Severodvinsku pomohly sestrojit modernější ponorku.

„885M je ve skutečnosti první lodí své třídy,” řekl Kofman. „885M představuje podstatné zlepšení, jež vychází ze zkušeností z dlouhého vývoje, stavby a testování původní 885.”

První multifunkční ponorka ruské výroby

Projekt 885 se odlišuje od předchozích ruských a sovětských ponorek. Na rozdíl od nich jsou plavidla třídy Jaseň schopná plnit rozličné úkoly, podobně jako americké ponorky třídy Seawolf a Virginia.

„Je to první skutečně multifunkční ponorka ruské výroby,” napsal Michael Kofman společně s Normanem Polmarem pro časopis Proceedings. „Severodvinsk může zaútočit na jiné ponorky, lodě a i na pozemní cíle. K nejzajímavějším prvkům patří dlouhá oblouková kupole pro sonarový systém Irtyš-Amfora a osm čtyřnásobných vertikálních vypouštěcích sil, jež mohou obsahovat až 32 řízených střel Kalibr (SS-N-27/30 Sizzler) nebo Oniks (SS-N-26 Strobile).” Tyto útočné rakety použila ruská armáda loni při útoku proti ozbrojencům v Sýrii.

Další ponorky třídy Jaseň se již vyrábí

Rusové plánují sestrojit sedm ponorek třídy Jaseň. Plavidla Novosibirsk, Krasnojarsk, Archangelsk a Perm jsou již ve výstavbě. Mezitím má Moskva v úmyslu vyvinout novou útočnou ponorku, jejímž úkolem bude pronásledovat strategická podvodní plavidla ostatních států. „Hlavním úkolem této útočné ponorky bude pronásledovat západní strategické ponorky. Nová útočná ponorka je pravděpodobně významný program, ale jen málo je o něm známé. Výstavba by měla začít v krátkodobém výhledu,” domnívají se Kofman a Polmar.

Rusko nepochybně má technické znalosti potřebné k vývoji nové a působivé třídy útočných ponorek. „Otázkou zůstává, jestli Kreml disponuje finančními prostředky potřebnými k uskutečnění dalšího nákladného obranného projektu,” zamýšlí se Dave Majumdar ve svém článku pro National Interest.

Témata:  ponorky námořnictvo Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy