Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duterte rozmisťuje filipínské vojáky v Jihočínském moři

Filipínská armáda
Filipínská armáda
Foto: unmultimedia.org

Manila - Územní spory vede Čína také s Filipínami. Tamní prezident Rodrigo Duterte nařídil, aby byli na neobydlených útesech a ostrůvcích v Jihočínském moři, které si Manila nárokuje, rozmístěni filipínští vojáci.

Duterte své rozhodnutí dnes oznámil při návštěvě vojenské základny na ostrově Palawan. "Nařídil jsem ozbrojeným složkám, aby je obsadily," prohlásil Duterte. Podle něj si Manila nárokuje "devět či deset ostrůvků či útesů v oblasti Spratlyho ostrovů".

Duterte dnes rovněž prohlásil, že 12. června patrně spornou oblast navštíví, a sice u příležitosti 119. výročí vyhlášení filipínské nezávislosti na Španělsku. Podle agentury Reuters by měl zavítat na ostrov Thitu v oblasti Spratlyho ostrovů v Jihočínském moři a vztyčit na něm filipínskou vlajku. Chce prý také ostrov nechat opevnit a postavit tam kasárna.

Konfliktní území zahrnuje řetězec útesů a skalnatých ostrůvků, který je v Číně nazýván Chuang-jen a na Filipínách Scarborough Shoal (Mělčina Scarborough). Neobydlený řetězec ostrůvků Scarborough Shoal obsadila Čína po krátkém konfliktu s filipínskými loděmi v roce 2012. Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře.

Témata:  Filipíny Armáda Filipíny Čína Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy