Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice americký útok na základnu v Sýrii uvítala. Doufejme, že budou pokračovat, říká

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Istanbul/Damašek - Syrská opozice dnes uvítala útok americké armády na leteckou základnu na západě Sýrie. Mluvčí Syrské národní koalice, která sídlí v Istanbulu, Ahmad Ramadán zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce.

"Doufáme, že budou útoky pokračovat," uvedl Ramadán. Americký útok je podle něj "důležitou reakcí". "Měl by to být začátek toho, jak (syrskému) režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu," dodal mluvčí opoziční Syrské národní koalice.

Syrská opozice viní režim prezidenta Asada z úterního chemického útoku ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib, kterému padlo za oběť podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí. Také americký prezident Donald Trump označil dnešní útok na syrskou základnu za reakci na incident v Chán Šajchúnu. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim popřel, že by za chemickým útokem byl Damašek. Rusko již dříve uvedlo, že plyn se uvolnil z bombardovaného povstaleckého skladu zbraní.

Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, dnes uvedl, že americké údery slouží cílům "ozbrojených teroristických skupin" a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. "Syrské vedení a syrská politika se nezmění," řekl Talál Barazí. Guvernér se nicméně nedomnívá, že se ze strany USA jednalo dnes o poslední cílený útok na zařízení syrské armády.

Na zasažené základně podle guvernéra probíhají hasební a záchranné práce. Syrská státní televize už dříve uvedla, že útok na základnu si vyžádal ztráty na životech. Barazí se o žádných obětech útoku ale nezmínil.

Témata:  útok USA na Sýrii USA Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy