reklama

Tři dny sledoval Donald Trump spekulace lidí, kteří bez ustání přemýšleli nad tím, jak vypadlo první rozhodnutí Spojených států zaútočit na Sýrii v průběhu šestileté války, která blízkovýchodní zemi doslova rozvrátila. Nakonec se americký prezident rozhodl, že se s touto informací svěří televizi Fox News.

"Seděl jsem u stolu, dojedli jsme večeři a měli jsme dezert. Měli jsme ten nejhezčí kousek čokoládového dortu, který jste kdy viděla," řekl moderátorce s tím, jeho hostem v soukromé floridské rezidenci byl čínský prezident Si Ťin-pching.

"Dostal jsem zprávu z vedení, že lodě jsou připraveny a mají nabito, co chci udělat," pokračuje Trump a dodává, že útok odsouhlasil. Celá věc se tak odehrála během několika sekund ve chvíli, kdy si Trump pochutnával na dortu.

Následně se obrátil na čínského prezidenta: "Pane prezidente, něco vám musím vysvětlit. Právě jsme odpálili 59 raket na Sýrii," sdělil hostu Trump. Následně v televizi vysvětlil, že americká technologie je nejlepší na světě a pochlubil se, jak je takovým útokem fascinován.

Čínský prezident se zarazil a deset sekund nic neříkal. Nemohl uvěřit tomu, co slyší, proto požádal tlumočníka, aby mu znovu přeložil Trumpova slova. "Věděl jsem, že to není dobré znamení," přiznal Trump.

"Kdokoliv, kdo brutálním způsobem používá plyn na malé děti, si to zaslouží," odvětil podle Trumpa Si Ťin-pching poté, co situaci vstřebal. Oficiálně ale Čína podporu Spojeným státům po útoku nevyřkla.

Co stojí za útokem na Sýrii?

Trump nařídil v pátek ostřelování letecké základny Šajrát, z níž podle Washingtonu v úterý startovala syrská vládní letadla s chemickými zbraněmi. Těmi podle Spojených států syrský režim zaútočil na město Chán Šajchún, kde pak po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes 80 lidí.

Americký ministr obrany Jim Mattis po útoku uvedl, že páteční útok USA syrskou leteckou základnu zcela vyřadil z provozu, syrské letectvo prý ztratilo dvacet procent strojů. „Syrská vláda ztratila schopnost použít leteckou základnu Šajrát a v tuto chvíli nemůže ani startovat z tamní ranveje," uvedl Mattis v prohlášení.

Investigativní novináři ze skupiny RawStory tvrdí, že důvody, které Trumpa vedly k útoku, mohou být i ekonomického ražení. Investoři totiž cítí eskalující napětí mezi Spojenými státy, Ruskem a Sýrií a připravují se na možnost války, což vytlačilo akce Raytheonu nahoru.

Jedním z majitelů akcií společnosti Raytheon je navíc i on sám. Na začátku své volební kampaně v roce 2015 vlastnil akcie v hodnotě 1000 až 15 tisíc dolarů. Podle některých novinářů to svědčí o možnosti, že si Trump bude chtít na téměř každém vojenském rozhodnutí vydělat. 

V souvislosti s útokem na Sýrii nejde o první skandál, o kterém média informují. Za myšlenkou útoku podle listu The Telegraph nestojí americký prezident ani nikdo z jeho poradců, ale Trumpova dcera Ivanka, naznačil její bratr Erik Trump.

Rusko i přes partnerství s Čínou útok odsoudilo

Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil útok za akci, která byla "na hraně" vojenského střetu s Ruskem. Tvrdí, že Trump tak demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

I ruský zástupce při OSN odsoudil americký útok jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale tvrdí, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné.

Haleyová dodala, že Moskva měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nevylučuje, aby USA a Rusko spolupracovaly v boji proti radikálům a zároveň se shodly v požadavku, že Sýrie se musí vyvarovat použití chemických zbraní. Tvrdí ale, že americké údery v Sýrii byly zásadní, oprávněné a odpovídající.