Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můžeme očekávat další chemické útoky, které budou sloužit jako záminka pro USA k útoku v Sýrii, varuje Rusko

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva – Podle Kremlu existuje reálná šance, že na mnoha místech Sýrie může dojít k chemickým provokacím. Cílem těchto provokací je pak vyvolání záminky pro případný další útok ze strany Spojených států.

O připravovaných chemických provokacích na území Sýrie informovaly ruské zdroje ministerstva obrany, které v zemi zmítané válkou působí. V oblastech Khan Shaykhun, poblíž letiště Jira, oblasti Gutu a na západní předměstí Aleppa jsou prý dováženy skupiny mezinárodních teroristů. Pro noviny Rossijskaja Gazeta to uvedl náčelník generálního štábu Sergej Rudskoy. Důvodem této aktivity je prý snaha vytvořit záminku, kterou by teoreticky syrská vláda měla, aby použila chemické zbraně. Tento útok, který by "údajně spáchala syrská armáda", má tak za úkol vyprovokovat nové americké útoky. To, kdo případný chemický útok spáchá, by Spojené státy prý neřešily.

Podle něj zbylo z celkem 12-ti skladů chemických zbraní pouze dva. A ty jsou na území, které ovládá "tzv. syrská opozice". Sýrie tak prý splnila smluvní závazek Úmluvy o zákazu chemických zbraní. V této souvislosti generál připomněl americký útok ze 7. dubna, kdy USA nečekaly na výsledky šetření, kdo použil chemické zbraně v Idlibu a v rozporu s mezinárodním právem zaútočily na syrskou leteckou základnu. Naznačil tak, že případný chemický útok, který by se stal záminkou k americkému zásahu, bude provokací ze strany rebelů. Syrská vláda totiž podle něho již žádnými chemickými zbraněmi nedisponuje. 

Za chemickým útokem v Sýrii, při kterém minulý týden zemřelo na 90 osob a další stovky byly zraněny, však stojí podle deníku The Times a agentury AP syrská armáda věrná prezidentu Bašáru Asadovi.

Témata:  plynový útok v syrském Idlibu útok USA na Sýrii USA Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy