Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřané si chemické zbraně ponechali, tvrdí ministr obrany USA Mattis

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeruzalém - Režim syrského prezidenta Bašára Asada si nepochybně ponechal ve výzbroji chemické zbraně. Dnes to po jednání s izraelským ministrem obrany Avigdorem Liebermanem prohlásil jeho americký protějšek James Mattis.

Západní země viní Damašek z odpovědnosti za útok sarinem na město Chán Šajchún v severosyrské provincii Idlib, kde na počátku dubna zemřelo přes 80 lidí.

"V mezinárodním společenství nemůže být pochyb o tom, že si Sýrie podržela chemické zbraně v rozporu s dohodou a svým prohlášením, že se veškerého arzenálu zbavila," řekl Mattis podle agentury Reuters.

Syrský režim se po chemickém útoku u Damašku v roce 2013 dohodl na zlikvidování své vojenské chemické výzbroje. Asi 1300 tun těchto látek bylo pak ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyvezeno a zničeno.

Ve středu AP s odvoláním na nejmenovaného představitele izraelského ministerstva obrany napsala, že Damašek má k dispozici až tři tuny chemických zbraní.

V reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún provedla americká armáda odvetný nálet na syrskou leteckou základnu, odkud byl podle USA chemický úder veden.

Témata:  James Mattis Syrská krize plynový útok v syrském Idlibu USA chemické zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy