reklama

Oznámila to britská delegace při OPCW. Organiazce už vyšetřovací tým sestavila a vyslala do Turecka, kam byli někteří mrtví a zranění převezeni.

Generální ředitel OPCW Ahmet Üzümcü ve středu řekl, že z dosud získaných důkazů lze vyvodit, že v Chán Šajchúnu byl použit nervový plyn sarin nebo jemu podobná látka. Informace je založena na laboratorních testech biologických vzorků odebraných z těl mrtvých i zraněných.

Vyšetřování, jehož cílem není určit viníky, ale pouze dokázat použití zakázaných látek, stále pokračuje. Írán a Rusko požádaly o sestavení nové skupiny, která má také určit, jak byly chemické látky do Chán Šajchúnu dopraveny. Damašek a Moskva totiž tvrdí, že při náletu byl zasažen sklad chemických zbraní opozice.

Teherán a Moskva žádaly, aby se vyšetřovatelé vypravili i na leteckou základnu Šajrát v Homsu, na niž 7. dubna vyslaly USA v odvetě střely s plochou dráhou letu, protože podle nich právě odtud vzlétla letadla s chemikáliemi. Rusové a Íránci chtějí, aby vyšetřovatelé „ověřili obvinění, že tam jsou zásoby chemických zbraní".

Britská delegace tvrdí, že smyslem požadavku Ruska a Íránu na sestavení nového týmu je snaha „ohrozit už běžící vyšetřování". "Je zbytečné říkat, že nynější vyšetřování pokračuje a že Británie je plně podporuje," citovala svůj zdroj AFP.