Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký útok? Rusko, Írán a Sýrie jej označily za agresi a porušení práva

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Americký raketový útok na syrskou základnu po chemickém incidentu z minulého týdne byl "aktem agrese hrubě porušujícím mezinárodní právo a chartu OSN". Shodli se na tom dnes ministři zahraničí Ruska, Íránu a Sýrie, kteří jednali v Moskvě.

TASS o tom informoval s odvoláním na prohlášení šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, který se sešel se svými protějšky ze Sýrie Valídem Mualimem a z Íránu Mohammadem Džavádem Zarífem.

Ministři vyjádřili podporu tomu, aby incident s chemickým útokem vyšetřila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), v níž ale má být "vyvážené" zastoupení odborníků podle jejích členských zemí. "Nepřijmeme snahy zabránit nezávislému a objektivnímu vyšetřování a budeme usilovat o to nalézt pravdu," řekl Lavrov.

Trojice ministrů při dnešním setkání podle Lavrova zdůraznila, že Spojené státy a jejich spojenci musejí respektovat syrskou svrchovanost a zdržet se jakéhokoli činu, jako byl raketový útok.

"Budeme i nadále poskytovat syrské vládě nezbytnou podporu pro obnovení míru, hospodářství, civilní infrastruktury a řešit naléhavé humanitární potřeby postiženého syrského obyvatelstva," citoval TASS ruského ministra.

Íránský ministr zahraničí Zaríf vyslovil názor, že USA chtěly využít chemický incident a následný odvetný útok na syrskou základnu z vnitropolitických důvodů. Také obvinil USA z toho, že "brání objektivnímu vyšetření případu a že mají dvojaký přístup, když jde o využití zbraní hromadného ničení".

Témata:  útok USA na Sýrii Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy