Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Londýně má pátou oběť. V nemocnici zemřela rumunská turistka

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Rumunská turistka, která spadla z Westminsterského mostu při londýnském teroristickém útoku z 22. března, podlehla svým zraněním v nemocnici.

Architektka Andrea Cristeaová byla při útoku svržena z mostu. Ve čtvrtek byla odpojena od přístrojů, které ji udržovaly při životě, potvrdila londýnská metropolitní policie. Úmrtí potvrdila i rodina ženy.

Atentátník Khalid Masood v březnu zaútočil autem u mostu. U budovy parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i samotný útočník, kterého zabila policie. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Ve Westminsterském opatství v Londýně se ve středu konala mše za oběti atentátu. Zúčastnili se jí i princ Harry a princ William, který předtím položil věnec u památníku nevinným obětem útlaku, válek a násilí.

Mezi zhruba 2000 účastníky bohoslužby byli zástupci různých vyznání. Během obřadu, který nesl název "mše naděje", pronesl muslimskou modlitbu i londýnský starosta Sadiq Khan.

"Útok šokoval svět," prohlásil v úvodu westminsterský děkan John Hall. "Dnes si připomínáme hlavně ty, kteří ztratili své životy... Útok nás zasáhl všechny, ale náš pocit ztráty bledne v porovnání s tím, co zažívají rodiny těch, kteří zahynuli," dodal.

Témata:  teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně Rumunsko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy