Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při americkém náletu na základnu v Sýrii zemřelo sedm lidí, údajně pocházeli z nedaleké vesnice

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že při dnešním americkém útoku na leteckou základnu zemřelo devět civilistů, včetně čtyř dětí. Zahynuli ve vesnici poblíž bombardované letecké základny. SOHR již dříve uvedla, že si nálet vyžádala životy čtyř vojáků. Byl mezi nimi také generál.

Ruská televize Rossija 24 přinesla záběry zničené základny, na nichž byly vidět trosky a krátery. Uvedla rovněž, že bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej zůstala relativně nepoškozena. Libanonská televize dříve informovala, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu svých letadel.

Podle prohlášení syrské armády si americký útok kromě obětí vyžádal "značné materiální škody". Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán už předtím uvedl, že "letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny." Řekl též, že zahynuli čtyři vojáci včetně generála.

Spojené státy dnes nad ránem místního času (krátce po půlnoci SELČ) zaútočily na leteckou základnu Šajrát, která leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od města Homs. Podle USA právě z této základny startovala vládní letadla, které podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib.

Spojené státy vypálily na základu Šajrát střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60.

Témata:  útok USA na Sýrii ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy