Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horká linka pro letectvo? Rusko ji chce udržet, tvrdí americká armáda

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington - Rusko v reakci na americký útok v Sýrii oznámilo, že pozastavuje platnost ujednání s Američany ohledně zabránění incidentům při letech nad Sýrií. Podle tohoto oznámení Kremlu Moskva nezavře komunikační kanál s USA, ale skončí s výměnou informací. Podle USA je to ale trošku jinak.

Rusko souhlasilo s udržením horké linky, která má zabránit letecké kolizi nad Sýrii, uvádí to agentura AP s odvoláním na nejmenovaný americký armádní zdroj. Upozornila, že to odporuje původnímu dnešnímu oznámení Ruska, které sdělilo, že pozastavuje ujednání s Američany o zabránění leteckých incidentů.

Kreml také sdělil, že komunikační kanál s USA Moskva nezavře, ale že skončí s výměnou informací. Americké vojenské zdroje agentuře AP řekly, že jednání mezi USA a Rusy nebylo po dnešním útoku přerušeno a stále trvá. Američtí představitelé mají podle těchto zdrojů zájem, aby dialog nebyl přerušen, a Rusové potvrdili, že nebude.

Na syrskou základu Šajrát americká armáda časně ráno ze dvou lodí ve Středomoří vypálila 59 střel s plochou dráhou letu v odvetě za úterní chemický útok v Idlibu. Podle USA ho spáchala syrská armáda a zabila při něm na 80 Syřanů.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová později sdělila, že Moskva americkou stranu po úderu kontaktovala. V rozhovoru pro ruskou televizi řekla, že "kontakty jsou v zásadě pravidelné, probíhají na různých úrovních. Tentokrát šlo samozřejmě o reakci (na americký útok)," řekla.

Premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že při americkém útoku bylo velmi blízko ke středu s ruskou armádou. USA ale uvádějí, že ruskou armádu předem o zamýšlené operaci v Homsu informovali. Medveděv útok označil za nelegální akci, při níž byl jenom krok ke střetu s ruskou armádou.

Podle syrského armádního zdroje byla několik hodin předem o útoku informována také syrská armáda, která učinila náležitá opatření „Několik letadel jsme přesunuli na jiné místo," sdělil agentuře AFP nejmenovaný zdroj ze syrské armády.

Letečtí dispečeři a velitelé mezinárodní koalice byli kontaktu s ruskými kolegy, kteří jsou v Sýrii. Dosud si sdělovali informace o svých operacích, aby se armády vyhnuly kolizím. Mluvčí Pentagonu Michelle Baldanzaová řekla po dnešním útoku, že americká armáda má stále zájem v toto sdílení informací pokračovat. „Je v zájmu všech, kdo operují nad Sýrii, vyhnout se nehodám. Doufáme, že ruské ministerstvo obrany dospěje k témuž závěru," řekla.

Témata:  útok USA na Sýrii Rusko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy