Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět po útoku vyjádřil podporu Švédsku

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Praha - Evropské země i Spojené státy a OSN vyjádřily v pátek podporu a účast Švédsku, které zasáhl teroristický útok. Vesměs byl incident, při kterém nákladní auto vjelo do davu lidí a zabilo nejméně čtyři osoby, označen jako otřesný, uvedla agentura AFP.

"Útoky, jako je tento, mají za cíl šířit strach, ale ve skutečnosti jen posilují naše společné odhodlání k boji proti terorismu ve světě," reagovalo americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. Dodalo, že Washington je připraven poskytnout veškerou pomoc Švédsku k vyšetření tohoto "brutálního a nesmyslného útoku".

"Bojujeme všichni proti terorismu," tweetoval mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. "To, že i Švédsko nyní může být obětí takového teroristického útoku, námi hluboce otřáslo," dodal.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson napsal na twitteru, že je "hluboce zasažen šokující událostí ve Stockholmu". Dodal, že celá Británie soucítí s oběťmi, jejich rodinami a celým Švédskem.

Francouzský prezident François Hollande vyjádřil "hrůzu a rozhořčení" a zdůraznil, že "neúprosný boj proti terorismu musí být prioritou evropské solidarity".

"Věříme, že tento otřesný čin bude co nejdříve vyjasněn," reagovali ve společném prohlášení šéfové diplomacií Francie a Německa Jean-Marc Ayrault a Sigmar Gabriel. "V těchto těžkých hodinách stojíme po boku Švédů," dodali.

Kondoloval také ruský prezident Vladimir Putin, podle kterého "Rusové truchlí společně se švédským lidem. "V naší zemi moc dobře známe zločiny mezinárodního terorismu," uvedl dále ve svém prohlášení, a to jen několik dní po teroristickém útoku v Petrohradu, při kterém zahynulo 13 osob.

Pařížská starostka Anne Hidalgová přislíbila zhasnutí osvětlení Eiffelovy věže o půlnoci z pátku na dnešek, na počest obětí útoku.

Témata:  Švédsko Vladimír Putin Angela Merkelová teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy