Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může za chemický útok v Sýrii Rusko? USA chtějí vyšetřit údajný podíl Kremlu

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Spojené státy chtějí prošetřit, nakolik se Ruská federace podílela na chemickém útoku v Sýrii, při kterém zahynulo přes 70 lidí. Agentuře AP to sdělili vysoce postavení armádní činitelé.

Podle americké armády byl nad místem útoku nedaleko syrského Idlibu v průběhu týdne několikrát spatřen ruský bezpilotní letoun. Spojené státy se proto domnívají, že by Rusko mohlo mít s údajným chemickým útokem, při kterém zahynulo více než 70 lidí a stovky dalších byly zraněny, něco společného.

Údajný chemický útok, za kterým má stát režim syrského prezidenta Bašára Asada, vyprovokoval americkou hlavu státu Donalda Trumpa k odvetné reakci. Útok, při kterém dnes v noci šest desítek střel typu Tomahawk zasáhlo syrskou leteckou základnu, ale odsoudilo Rusko, blízký spojenec Sýrie.

Diplomatická válka se strhla i v OSN

Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil útok za akci, která byla "na hraně" vojenského střetu s Ruskem. Tvrdí, že Trump tak demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

I ruský zástupce při OSN odsoudil americký útok jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale tvrdí, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné.

Haleyová dodala, že Moskva měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nevylučuje, aby USA a Rusko spolupracovaly v boji proti radikálům a zároveň se shodly v požadavku, že Sýrie se musí vyvarovat použití chemických zbraní. Tvrdí ale, že americké údery v Sýrii byly zásadní, oprávněné a odpovídající. 

Svět veskrze podporuje Trumpa

Plnou podporu Trumpovi také vyjádřil například izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Britská a německá vláda také vyjádřily podporu americkému úderu na leteckou základnu. Stejně se zachovala i kancelář tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault uvedl, že americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún je varováním zločinnému režimu, a i polská vláda podpořila americký úder v Sýrii.

Čína v reakci na americký úder v Sýrii vyzvala strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího zhoršování situace. Japonsko naopak akci Spojených států podpořilo.

Témata:  USA Rusko Vladimír Putin plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy