reklama

Uvedl to poté, co ze skupiny definitivně odešel donedávna přední člen rodinného klanu, devětasedmdesátiletý Ferdinand Piëch, který byl jednu dobu generálním ředitelem Volkswagenu.

"To, že žádný člen rodiny nebude působit v provozním řízení, musí platit jak pro Porsche SE, tak pro celou skupinu Volkswagen," řekl Porsche.

Piëchův mladší bratr Hans Michel Piëch, který od Ferdinanda podle zpráv tisku z tohoto týdne koupil většinu jeho akcií Porsche SE, listu řekl, že tajemstvím úspěchu automobilky Porsche je to. že do manažerských funkcí najímala lidi zvenčí, nikoli členy rodiny.

"Jako člen dozorčí rady nemůžete tak snadno rodinným příslušníkům říkat, co mají dělat. S najatými manažery můžete mluvit zcela jinak," řekl Piëch. Wolfgang Porsche i Hans Michel Piëch jsou rovněž členy dozorčí rady Volkswagenu.

Ferdinand Piëch chtěl v 70. letech řídit automobilku Porsche, rodina ale za výkonného šéfa svého člena nechtěla. Piëch se pak stal šéfem Audi, luxusní divize Volkswagenu; v roce 1993 nastoupil na deset let do funkce generálního ředitele Volkswagenu a poté se stal předsedou jeho dozorčí rady. Po mocenském boji s tehdejším výkonným šéfem Martinem Winterkornem byl v roce 2015 nucen tuto funkci opustit.