Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Británie nese odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii Rusko

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Londýn - Rusko nese podle britského ministra obrany Michaela Fallona vinu za smrt civilistů, kteří přišli o život při chemickém útoku v syrském městě Chán Šajchún. Napsal to v listu Sunday Times.

Moskva nese nepřímou odpovědnost za životy těchto lidí coby nejdůležitější stoupenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada. "V uplynulých letech měli (Rusové) příležitosti zastavit tuto občanskou válku," uvedl Fallon. Sýrie podle něho potřebuje takovou vládu, v níž Asad nebude hrát žádnou roli. Ministr uznal, že to "není jednoduché, ale není to nemožné".

Spojené státy chtějí prošetřit, nakolik se Ruská federace podílela na chemickém útoku v Sýrii, při kterém zahynulo přes 70 lidí. Agentuře AP to sdělili vysoce postavení armádní činitelé.

Podle americké armády byl nad místem útoku nedaleko syrského Idlibu v průběhu týdne několikrát spatřen ruský bezpilotní letoun. Spojené státy se proto domnívají, že by Rusko mohlo mít s údajným chemickým útokem, při kterém zahynulo více než 70 lidí a stovky dalších byly zraněny, něco společného.

Údajný chemický útok, za kterým má stát režim syrského prezidenta Bašára Asada, vyprovokoval americkou hlavu státu Donalda Trumpa k odvetné reakci. Útok, při kterém dnes v noci šest desítek střel typu Tomahawk zasáhlo syrskou leteckou základnu, ale odsoudilo Rusko, blízký spojenec Sýrie.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil útok za akci, která byla "na hraně" vojenského střetu s Ruskem. Tvrdí, že Trump tak demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

I ruský zástupce při OSN odsoudil americký útok jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale tvrdí, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné.

Haleyová dodala, že Moskva měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nevylučuje, aby USA a Rusko spolupracovaly v boji proti radikálům a zároveň se shodly v požadavku, že Sýrie se musí vyvarovat použití chemických zbraní. Tvrdí ale, že americké údery v Sýrii byly zásadní, oprávněné a odpovídající. 

Témata:  Sýrie USA Rusko Michael Fallon plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy