Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt po útocích na kostely na tři měsíce vyhlašuje výjimečný stav

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zavede v zemi po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav. Reaguje tak na nedělní sebevražedné útoky na dva křesťanské kostely, které si vyžádaly nejméně 44 mrtvých a přes sto zraněných. K atentátům se přihlásil Islámský stát (IS).

Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 17 mrtvých a 41 zraněných.

První exploze otřásla dopoledne místního času kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, výbuch nastal přímo před oltářem, řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra generál Tárik Atíja. Televize zveřejnily záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

O několik hodin později nastal druhý výbuch u kostela svatého Marka v druhém největším egyptském městě Alexandrii. V něm celebroval slavnostní mši koptský patriarcha Tavardos II. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že se atentátník opásaný výbušninami snažil proniknout do kostela ještě v době patriarchovy přítomnosti. Policisté mu v tom ale zabránili, a tak se nakonec odpálil před kostelem.

Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden. Papež František v kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu.

Útoky odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník této organizace António Guterres, americký prezident Donald Trump a české ministerstvo zahraničí. Ruský prezident Vladimir Putin po útocích v Egyptě zdůraznil nutnost společného boje proti terorismu.

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je poměrně pokojné. Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV ČR však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy