Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet poprav ve světě klesl loni o více než třetinu, nejvíc práce mají kati v Číně

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Londýn - V roce 2016 bylo podle organizace Amnesty International (AI) na celém světě vykonáno 1032 poprav, což je o 37% méně než v roce 2015. Společně s Čínou se na pěti prvních příčkách v počtu poprav umístily Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán. USA se poprvé od roku 2006 neobjevily mezi pěti prvními a dosáhly nejnižšího počtu poprav od roku 1991.

Nejvíce trestů smrti bylo vykonáno v Číně, která však do celkového součtu nebyla zahrnuta, neboť statistiky o této praktice utajuje. "Čínská vláda uznala, že v otevřenosti a v transparentnosti soudnictví zaostává, ale i nadále stále vědomě zatajuje pravdu o skutečném rozsahu poprav," uvedl v tiskovém prohlášení generální tajemník organizace Salil Shetty.

AI se domnívá, že Čína ročně vydá tisíce rozsudků smrti, databáze obsahuje pouze nepatrnou část těchto případů. To odráží skutečnost, že Čína stále udržuje téměř naprostou mlčenlivost o počtu osob odsouzených k smrti a poprav, které se v zemi odehrávají. Čína většinu informací spojených s trestem smrti označuje jako "státní tajemství".

Ve veřejném zpravodajství nalezla AI zprávy o minimálně 931 osobách, které byly popraveny v letech 2014 až 2016 (což je pouze malý díl z celkového počtu popravených). Ve státní databázi je však záznam pouze o 85 z nich, informuje amnesty.cz. Databáze také vynechává odsouzené k smrti cizí národnosti za zločiny spojené s drogami, ačkoli média informovala minimálně o 11 cizincích. Množství případů, které jsou spojeny s „terorismem“ a drogovými přestupky prostě chybí.

Další čtyři země žebříčku - Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán - se dělí o 87 procent z oficiálně uvedeného celkového počtu 1032 poprav. Jednoznačně nejvíce jich vykonal íránský teokratický režim, kde loni při popravách zemřelo 567 lidí, což je znatelný pokles proti 977 z předloňska. Jejich počet výrazně klesl i v Pákistánu, kde jich bylo 87 místo předloňských 326.

Spojené státy poprvé od roku 2006 nejsou v první pětce nelichotivého pořadí, když klesly na sedmé místo za Egypt. Dvě desítky poprav jsou pro USA nejméně za 15 let. Ještě zásadněji navíc klesl i počet rozsudků smrti, kterých loni v USA padlo 32, což je nejméně od roku 1973. Podle AI jde o doklad faktu, že se justice začíná k absolutnímu trestu obracet zády. V celách smrti v zemi však stále na výkon trestu čeká 2832 lidí.

"Pět izolovaných států, které stále vykonávají popravy, je mimo současný vývoj. Nejenom že jdou proti národnímu trendu, ale dokonce i proti regionálnímu," připomněl Shetty. Loni se popravy uskutečnily pouze na území Texasu, Georgie, Alabamy, Missouri a Floridy, z nichž zvláště první dva nejeví známky ústupu od trestu smrti.

"Užití trestu smrti v USA je na nejnižší úrovni od devadesátých let. Ale musíme bojovat, abychom tento stav udrželi. Popravy se mohou v roce 2017 vrátit. Neuvěřitelný počet poprav naplánovaný v tomto dubnu do období deseti dnů ve státě Arkansas  je jasným příkladem, jak rychle se situace může změnit,“ upozorňuje Shetty.

Zpráva AI upozorňuje i na výrazný nárůst poprav v některých zemích jihovýchodní Asie. Jde o Vietnam či Malajsii, kde popravy oficiálně podléhají podobnému utajení jako v Číně. Zpráva cituje informace vietnamských médií, podle nichž bylo v zemi za tři roky do poloviny roku 2016 popraveno 429 lidí. Více trestů smrti za stejnou dobu vykonaly jen Čína a Írán. V Malajsii bylo zase na nátlak parlamentu loni zveřejněno, že v celách smrti čeká více než tisícovka lidí.

Mezi evropskými zeměmi provádí popravy jako jediné Bělorusko, kde byl vykonán trest smrti u čtyř odsouzenců.

Témata:  popravy trest smrti AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy