Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko dostavělo 560 kilometrů dlouhou zeď na hranicích se Sýrií

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecko dokončilo tři metry vysokou a téměř 560 kilometrů dlouhou zeď na hranici se Sýrií. Informovalo o tom dnes turecké ministerstvo obrany na svém twitterovém účtu.

Bariéra má chránit Turecko zejména před teroristy, ale též zabránit nekontrolované migraci. Ochránci lidských práv zeď kritizují, protože podle nich brání ve vstupu i syrských rodinám prchajícím před občanskou válkou.

Ankara byla v minulosti také Západem kritizována, že přes turecko-syrskou hranici proudí do Sýrie džihádisté, kteří se tam připojují k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Turecko začalo s výstavbou zdi na své asi 911 kilomerů dlouhé hranici se Sýrií v roce 2014, už předtím proti tomuto záměru vlády protestovaly stovky lidí v příhraničním regionu. Tato oblast na jihovýchodě Turecka a na severu Sýrie je hojně obydlena Kurdy, z nichž řada má příbuzné na obou stranách hranice.

Témata:  Turecko Sýrie hranice

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy