Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínští vojáci zlikvidovali obávaného teroristu

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínští vojáci zabili obávaného teroristu Moammara Askaliho, vysoce postaveného člena skupiny Abu Sayyafa. Byl odpovědný za vraždu dvou kanadských rukojmích a jednoho německého zajatce.

Oznámil to dnes náčelník štábu armády Eduardo Ano. Askali byl podle něj součástí skupiny radikálů, která se střetla s vojáky v odlehlé pobřežní vesnici na ostrově Bohol ve střední části Filipín. Ostrov je oblíbený mezi turisty. Kromě Askaliho bylo zabito dalších pět členů organizace.

Podle Anoa se skupina teroristů nejspíš znovu chystala někoho unést. Na ostrov dorazila v rychlých člunech z džungle, kde se ukrývá. "Pro skupinu Abu Sayyafa je to velká rána," řekl Ano.

Podle AP šlo o první známý pokus skupiny unést někoho kvůli výkupnému v samém srdce Filipín, daleko od jejích úkrytů v džungli v jižních provinciích Sulu a Basilan.

Skupina Abu Sayyafa založená v 90. letech bojuje za autonomii v rámci převážně katolických Filipín. Organizace se v roce 2014 přihlásila k Islámskému státu a má na svědomí řadu teroristických činů a únosů.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy