Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sto procent lží a propagandy, sto procent krutosti a cynismu, udeřil na Asada šéf francouzské diplomacie

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Peking - Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes během návštěvy Číny obvinil Bašára Asada ze stoprocentních lží a cynismu. Jeho slova byla reakcí na rozhovor se syrským prezidentem.

Chemický útok na Chán Šajchún některé země v čele se Spojenými státy připisují syrské armádě, která to ale odmítá, stejně jako její spojenec Rusko. Ve středu Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci, jíž rada chtěla útok ze 4. dubna odsoudit.

Asad v rozhovoru, který AFP zveřejnila ve čtvrtek, řekl, že "umělá konstrukce" o chemickém útoku vznikla proto, aby byla záminka pro americký odvetný útok. Upozornil, že k žádnému chemickému útoku nebyl dán příkaz už proto, že jeho armáda chemickými zbraněmi od roku 2013 ani nedisponuje.

V roce 2013 při jednom útoku zahynuly stovky lidí a Spojené státy za to chystaly vojenskou odvetu. Sýrie tehdy přistoupila na návrh Ruska, aby se zbavila svého chemického arzenálu. Nechala ho vyvézt a zničit pod dohledem OPCW. Téhož roku pak ratifikovala konvenci o zákazu chemických zbraní. Damašek se tím vyhnul chystané americké vojenské odvetě, avšak neušel jí tentokrát. Americká armáda v pátek 7. dubna vypálila rakety s plochou dráhou letu na syrskou základnu v provincii Homs.

"Seznámil jsem se s tímto rozhovorem a jsem hluboce zarmoucen a zděšen. To, co jsem slyšel, je sto procent lží a propagandy. Je to sto procent krutosti a cynismu," reagoval dnes francouzský ministr na rozhovor s Asadem.

"Realitou je více než 300.000 mrtvých, 11 milionů vysídlených osob a uprchlíků a zničená země. To je realita. To není fantazie," míní Ayrault.

Podle něj je zapotřebí skoncovat s "válečnými zločiny" v Sýrii, což lze prosadit jen efektivním příměřím blokujícím syrské pozemní a vzdušné síly pod mezinárodním dohledem.

Témata:  Bašár Asad Francie Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy