Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obřízka se šíří i na Západ? Lékařce za mrzačení dětí hrozí přísný trest

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Detroit – Americké soudy se zřejmě vůbec poprvé budou zabývat případem, ve kterém je lékařka obviněna z mrzačení ženských pohlavních orgánů – tedy obřízky. Doktorce z Detroitu, která ji podle obžaloby provedla nejméně u dvou dívek, teď hrozí doživotí.

Doktorka Jumana Nagarwalaová (44) údajně prováděla tento „děsivý“ postup na malých dětech po dobu 12 let, píše server The Independent. Tento federální případ je první svého druhu ve Spojených státech, kde byla obřízka oficiálně zakázána v roce 1996. 

Vyšetřování začalo poté, co byly americké úřady na údajnou praxi této lékařky upozorněny. Nagarwalaová obvinění popřela, ale i přesto byla vzata do vazby. Bude-li shledána vinnou, mohla být odsouzena až na doživotí.

Asistent generálního prokurátora Kenneth Blanco ke kauze řekl: „I přes její přísahu, ve které slíbila, že bude pečovat o své pacienty, doktorka Nagarwalaová údajně prováděla děsivé a brutální činy na nejzranitelnějších obětech.“

Americký právník Daniel Lemisch doplnil, že „mrzačení ženských pohlavních orgánů představuje mimořádně brutální formu násilí páchanou na ženách a dívkách a že jde také o vážný federální zločin“. Taková praxe podle něj nemá v moderní společnosti místo.

Obvinění se konkrétně týká dvou dívek z Minnesoty, které do Michiganu cestovaly se svými matkami. Rodiče vyšetřovatelům řekli, že děti k lékařce vzali kvůli „odstranění přebytečné kůže“, vysvětloval novinářům agent FBI Kevin Swanson. Obě dívky lékařku na fotografii identifikovaly.

V lékařské komunitě panuje shoda na tom, že praxe odstranění nebo mrzačení ženských pohlavních orgánů nemá žádné známé zdravotní výhody a že je prováděna spíše z rituálních důvodů. Obřízka byla provedena u více než 200 milionů žen a dívek v 30 zemích, uvádí Světové zdravotnická organizace (WHO). 

„Odráží hluboce zakořeněnou nerovnost mezi pohlavími a představuje extrémní formu diskriminace žen. Je téměř vždy prováděna na dětech a mladistvých a jde porušením práv dětí,“ dodává Světové zdravotnické organizace. 

Témata:  USA obřízka lékaři děti

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy