Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci mají jasno: Migranty z Afriky a Blízkého východu u nás nechceme

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava – Nový průzkum z Polska ukazuje, že postoj tamních obyvatel k neevropským přistěhovalcům je velmi negativní. Valná většina Poláků se domnívá, že by jim nemělo být dovoleno v Polsko žít.

Asi 74 procent Poláků je proti tomu, aby jejich země přijímala přistěhovalce z Afriky a Blízkého východu. Ukazuje to průzkum, který byl proveden v době, kdy sílí tlak ze strany Evropské unie. Brusel se snaží přesvědčit země, aby přijímaly migranty dle dříve schválených kvót, což vyvolalo napětí mezi EU a Varšavou.

Jen 20 procent polských respondentů se v průzkumu vyslovilo pro přijetí cizinců z Afriky a Středního východu, informuje Rádio Polsko. Zbývajících pět procent na věc prý nemá jasný názor.

Podobný průzkum už byl v Polsku proveden v lednu, tehdy se proti přijímání migrantů stavěly dvě třetiny dotazovaných. Jak se zdá, tento názor tedy ještě o něco posílil – a to navzdory výhrůžkám ze strany EU, která v minulých dnech varovala, že může proti těm, kteří běžence přijímat nechtějí, uvalit sankce nebo podniknout právní kroky.

OSN už vyzvala Evropskou unii, aby potrestala Polsko kvůli odmítání migrantů. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski už v té souvislosti dříve uvedl, že není důvod spojovat odmítání migrantů s platbami ze strukturálních fondů EU. Polsko je přitom čistým příjemcem z rozpočtu EU.

Přes zjevné odhodlání Polska nepřijímat mimoevropské přistěhovalce výzkum také ukázal, že více než polovina Poláků je ochotna akceptovat uprchlíky z válkou zničené Ukrajiny. Polsko již poskytlo útočiště asi 1,2 milionům Ukrajinců, ukazují vládní údaje.

Témata:  uprchlíci Polsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy