Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelý z útoku v Petrohradu prý nevěděl, že pomáhal teroristickému činu

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Abror Azimov, kterého ruská policie zatkla v pondělí, byl obviněn z podílu na bombovém útoku v petrohradském metru. Muž vše popírá a tvrdí, že o ničem nevěděl.

Útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna. Při explozi v jednom z vagónů zemřelo 15 lidí, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka. Tím je dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov, původem ze středoasijského Kyrgyzstánu, ale s ruským občanstvím.

Azimov dnes u soudu přímou účast na atentátu odmítl. Podle svých slov nevěděl, že napomáhá teroristickému činu, cituje jeho slova agentura Reuters.

Podle policie Azimov pomáhal s přípravou sebevražedného útočníka. „Útoku jsem se zúčastnil nepřímo. Nevěděl jsem, že napomáhám této akci," řekl obviněný. Jeho obhájce přitom ještě před začátkem soudu uvedl, že se muž přiznal v plném rozsahu jeho obvinění.

Už v pondělí ruská kontrarozvědka FSB uvedla, že devátému zatčenému je 27 let a pochází ze Střední Asie. Při zadržení měl Azimov u sebe zbraň. Policie muže obvinila ze spáchání teroristického útoku a nezákonného prodeje výbušnin.

Témata:  Rusko Petrohrad Rusko policie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy