Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby ve Velké Británii: Opozice i ekonomové jsou nadšení

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Představitelé byznysu a bankovního sektoru uvítali dnešní rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové, která by chtěla na 8. června vypsat volby. Tento krok oceňuje také opozice.

Předchůdce Mayové v čele britské vlády David Cameron předčasné volby schvaluje. "Odvážné - a správné - rozhodnutí premiérky Theresy Mayová," napsal Cameron na twitteru.

Opoziční britské strany vidí v předčasných volbách příležitost. Šéf labouristů Jeremy Corbyn rozhodnutí Mayové uvítal jako „šanci pro Brity, aby hlasovali pro vládu, která bude klást na první místo zájmy většiny". „Labouristé zemi nabídnou efektivní alternativu vůči vládě, které se nepodařilo obnovit ekonomiku, přináší klesající životní úroveň a škodlivé škrty ve školství a státní zdravotní péči," napsal Corbyn, který vůbec nezmínil brexit.

I šéf opozičních liberálních demokratů Tim Farron vidí v předčasných volbách šanci, a to právě s ohledem na strategii jednání o brexitu. „Pokud se chcete vyhnout katastrofálnímu tvrdému brexitu, pokud chcete Británii udržet uvnitř jednotného trhu, pokud chcete Británii, která je otevřená, tolerantní a jednotná - toto je vaše šance," prohlásil Farron s dodatkem, že pouze liberální demokraté mohou zabránit konzervativní většině.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová označila krok Mayové za její „velmi špatnou kalkulaci". „Znovu to dá lidem šanci k odmítnutí úzkoprsé a rozdělující agendy i k posílení už existujícího demokratického mandátu k poskytnutí volby své budoucnosti skotskému lidu," tvrdí.

Představitelé byznysu a bankovního sektoru zdůrazňují především potřebu silnějšího mandátu vlády v jednáních o brexitu Předseda britské obchodní komory Adam Marshall vnímá předčasné volby spíše negativně. „Mnoho podnikatelských komunit bude pochopitelně zneklidněno tím, že pozornost se nevyhnutelně přesune od ekonomiky a spletitostí kolem odchodu z EU k potenciální volební kampani," poznamenal Marshall.

Představitel banky UBS Dean Turner řekl, že poklidná reakce kurzu libry nebo cenných papírů ukazují, že trhy větří možnost tolik potřebného vyjasnění kolem mandátu britské vlády v jednáních o brexitu.

Terry Scuoler, šéf sdružení zastupující firmy ze zpracovatelského, strojírenského a technologického sektoru EEF, očekává od voleb kýžený silnější mandát Británie v jednáních s partnery. „Máme před sebou významná jednání s partnery ve zbytku Evropy a vést je s čerstvým a stabilním mandátem" může znamenat větší jistotu ohledně budoucího směřování politiky a vyjednání co nejlepší dohody pro Británii, domnívá se Scuoler.

Témata:  Brexit Jeremy Corbyn Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy