Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk přijel na výslech, ve Varšavě ho čekaly stovky příznivců i odpůrců,

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Stovky příznivců i odpůrců dnes vyjádřily podporu i odpor polskému expremiérovi a předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, který přijel do Varšavy svědčit v kauze neschválené spolupráce polské kontrarozvědky s tajnými službami jiného státu.

Varšavské hlavní nádraží zaplnili Tuskovi stoupenci s vlajkami EU, kteří se překřikovali s příznivci vlády označujícími liberálního politika za zrádce národa. Sám Tusk nepřímo kritizoval současný konzervativní kabinet.

Mezi politiky hlásícími se k odkazu sedmi let vlád vedených Tuskem byla bývalá premiérka Ewa Kopaczová a další členové nyní opoziční Občanské platformy (PO), podle nichž by se Polsko mělo opět stát otevřenou a liberální zemí s proevropským kurzem.

Tuskovi příznivci provolávali hesla nesouhlasu s politikou předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, který se mimo jiné neúspěšně pokusil zabránit Tuskovu znovuzvolení šéfem Evropské rady.

"Jsem velmi kritický k tomu, co se dnes děje v naší zemi, ale všechno je v rukou lidí," řekl podle agentury PAP Tusk krátce po příjezdu ve zjevné narážce na kroky konzervativní vlády PiS, která se snaží o silnější kontrolu některých demokratických institucí.

Témata:  Donald Tusk EU Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy