Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu začnou až po volbách 8. června, říká Juncker

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Politická jednání mezi Evropskou unií a Británií o podobě odchodu země z evropského bloku se zatím konat nebudou. Začnou až po britských volbách plánovaných na 8. června.

Tvrdí to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Novinářům to dnes řekl jeho mluvčí Margaritis Schinas, když informoval o úterním večerním telefonickém rozhovoru Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Mluvčí ale zároveň odmítl interpretaci, že záměr uspořádat předčasné parlamentní volby v Británii, který Mayová překvapivě ohlásila v úterý, zdrží začátek rozhovorů o podobě brexitu.

"Načasování se nemění, předpokládalo se, že rozhovory začnou v červnu," poznamenal Schinas. Připomněl, že členské země nyní debatují o politických vodítcích pro jednání, která by měly schválit na mimořádném summitu 29. dubna. Komise pak zřejmě 3. května přijde s návrhem konkrétních směrnic pro postup týmu vyjednavače Michela Barniera, která musí unijní země opět schválit, zřejmě na konci května.

Podle Schinase nebude komise nijak zasahovat do počínající předvolební kampaně v Británii a nemá v ní žádnou roli. "Je to věc britských voličů, domácí záležitost. Není na nás do toho vstupovat, kampaň nepovedeme," řekl.

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayováby v předčasných červnových volbách mohla v Dolní sněmovně získat drtivou většinu 114 poslanců. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury YouGov pro dnešní vydání deníku The Times.

V 650 členné sněmovně Konzervativní strana podle sondáže YouGov může získat 382 křesel, zatímco hlavní opoziční rival Labouristická strana 179 mandátů. Dalších 56 křesel připadne Skotské národní straně, deset liberálním demokratům a 23 mandátů ostatním stranám, uvádí průzkum.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy