Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský soud nemůže zasahovat do našich věcí a zvrátit referendum, tvrdí turecký ministr

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Evropský soud pro lidská práva nemá pravomoci rozhodovat o vnitrotureckých odvoláních proti nedělnímu referendu. Dnes to uvedl turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag.

Informovala o tom agentura Reuters. Těsná většina Turků v referendu odsouhlasila ústavní změny, které mají rozšířit pravomoci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Lidová republikánská strana (CHP), která je hlavní opoziční stranou v Turecku, ve středu oznámila, že využije všech právních možností ke zrušení výsledků referenda. Turecká volební komise totiž krátce předtím zamítla návrh na zrušení výsledků referenda, který podala CHP a dvě další opoziční strany. Vedení CHP následně uvedlo, že se proti tomuto rozhodnutí hodlá odvolat u tureckého ústavního soudu či u Evropského soudu pro lidská práva.

Turecká opozice zesílila tlak na zrušení výsledků nedělního ústavního referenda, které považuje za zmanipulované. Žádost o jejich anulování oficiálně podala prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), před ní už v pondělí o totéž požádala nejsilnější opoziční formace, Lidová republikánská strana (CHP). Volební komise dnes o těchto požadavcích hlasovala a žádosti zamítla, informují zahraniční média.

Turci v nedělním referendu těsnou většinou 51 procent hlasů přijali návrh zásadních ústavních změn, které výrazně rozšíří prezidentovy pravomoci. Opozice ale stejně jako pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila referendum za protiprávní kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách.

"Nemůžete postavit změnu politického systému na tak kontroverzním a nespravedlivém referendu," řekl podle agentury Reuters místopředseda HDP Mithat Sancar. Započtení až tří milionů neoznačených obálek mohlo podle HDP výrazně ovlivnit výsledek hlasování.

Strana v žádosti dále mimo jiné uvedla, že opozice byla v kampani omezena zadržováním členů jejího vedení, úřady neumožnily jejím lidem monitorovat dění ve volebních místnostech a prezident Recep Tayyip Erdogan využíval na kampaň státní peníze.

Témata:  Turecko soudy referendum

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy