Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci zastavili evakuaci. Chtějí, aby režim propustil vězně

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Evakuace civilistů a bojovníků ze čtyř obléhaných lokalit byla v Sýrii ve středu obnovena po sebevražedném útoku na evakuační konvoj. Dnes se ale opět zastavila.

Důvodem je požadavek povstalců na propuštění několika stovek rebelů, které vězní syrský režim. To je i součástí evakuační dohody. S odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom dnes informovala agentura AFP.

"Autobusy se nepohnou dál, dokud režim neosvobodí 750 vězňů a dokud ti nedorazí do oblastí ovládaných povstalci," uvedla SOHR.

Dohoda o výměně civilistů a rebelů ze čtyř lokalit byla uzavřena v březnu. Mimo jiné předpokládá, aby během dvou fází evakuace bylo propuštěno asi 1500 vězňů, které drží syrský režim.

Zhruba 50 autobusů s asi třemi tisíci lidí ze dvou šíitských obcí z provincie Idlib zastavili povstalci v Rášidínu u Halabu (Aleppa). Právě v Rášidínu, který je využíván jako tranzitní zóna pro nynější evakuaci, se v sobotu u jiného konvoje ve voze plném výbušnin odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 126 lidí, včetně asi 60 dětí.

Témata:  Sýrie Syrská krize evakuace

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy