Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy pro Erdogana? Trest smrti v rozděleném Turecku jen tak neprojde

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to ani po úspěchu v nedělním referendu nebude mít lehké. Slíbil, že bude v zemi opět zaveden trest smrti, který byl zrušen byl před 15 lety, otázkou ale zůstává, jestli jeho návrh projde.

Mnoho Erdoganových příznivců by znovuzavedení hrdelního trestu uvítalo, pro miliony Turků žijících v přístavních městech, kde vzkvétá obchod a turismus, by takové rozhodnutí bylo nepřijatelné. Píše to agentura Reuters. Většina těchto lidí volila v referendu proti rozšíření prezidentových pravomocí.

Pro ústavní změny a s nimi spojené rozšíření prezidentských pravomocí volilo 51,4 procenta voličů, tedy těsná většina. V referendu přitom šlo o nejzásadnější politické změny v novodobých dějinách Turecka. Jeho šance na členství v EU by po znovuzavedení trestu smrti byla mizivá.

"Naší starostí není, co si myslí George, Hans či Helga," řekl Erdogan v pondělí svým příznivcům. "Starejme se o to, co říká Hatice, Ayce, Fatma, Ahmet, Mehmet, Hüseyin a Hasan a také o to, co říká Bůh," dodal.

Evropa ale nebyla jediným zdrojem nesouhlasu s Erdoganovými plány. Obyvatelé Istanbulu, Ankary a Izmiru, tedy největších tureckých měst, v referendu hlasovali proti ústavním změnám. Stejně hlasovali také obyvatelé průmyslových měst, přístavů a turistických míst v 33 provinciích. Tyto regiony totiž dlouho udržují úzké vazby s EU a lidé v nich mají stále větší strach z budoucnosti.

Více než 320 z 500 největších průmyslových firem v Turecku sídlí ve městech, jejichž obyvatelé s ústavními změnami nesouhlasili. V Istanbulu sídlí 181 těchto společností.

Více než 64 procent voličů z Mersinu v referendu ústavní změny odmítlo, což bylo překvapivé. V parlamentních volbách v roce 2015 totiž většina obyvatel města volila Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil Erdogan.

"Lidé v Mersinu obracejí tvář k vnějšímu světu, doma však pozorují jiný příběh," řekl Aşut. Obyvatelé turistických oblastí - například Antalye, kterou loni navštívilo asi šest milionů cizinců - v referendu navrhované ústavní změny také odmítli.

Lidová republikánská strana (CHP), která je hlavní sekulární opozicí, a prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) se snaží výsledky referenda zrušit. Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili referendum za protiprávní, neboť byly započteny i hlasy v neoznačených obálkách. Erdogan po referendu evropským pozorovatelům vzkázal, že jejich kritika nikam nepovede.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko trest smrti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy