Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na fotbalisty Dortmundu: Policie má podezřelého, motivem nebyl terorismus, ale peníze

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
Foto: Twitter

Berlín - Německá policie zadržela osmadvacetiletého německého Rusa. Podezřívá jej z útoku na autobus s fotbalisty Dortmundu.

Policie muže dopadla v okolí Tübingenu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Úřady vedly zadrženého již dlouho v patrnosti, napsal deník Rheinische Post s tím, že to nebyl extremista, neboť jednal z chamtivosti.

Zadržený podle prokuratury 11. dubna, tedy v den útoku, získal opce na akcie fotbalového klubu se splatností 17. června. Obchod byl uskutečněn přes internet z hotelu, odkud autobus s hráči odjel. Prokuratura se domnívá, že muž spekuloval na propad kurzu. Zadržený v hotelu pobýval od 9. dubna a ze svého podkrovního pokoje měl výhled na budoucí dějiště atentátu.

Autobus s fotbalisty Dortmundu minulý týden cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Fotbalisté bundesligového klubu Borussia Dortmund při bombovém útoku na svůj autobus zřejmě o vlásek unikli velké tragédii. Kdyby nálož explodovala o vteřinu dřív, byly by pravděpodobně i oběti na životech. Napsal to list Bild am Sonntag s odvoláním na bezpečnostní zdroje.

"Kdyby tříštivé bomby byly odpáleny o pouhou vteřinu dříve, dostal by autobus z boku přímý zásah. To by určitě mělo za následek těžká zranění a možná i mrtvé," citoval list nejmenovaného vyšetřovatele Spolkového kriminálního úřadu.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Německo

Aktuálně se děje

4. května 2024 18:57

Střelba u Paříže. Jeden mrtvý, případ má souviset s obchodováním s drogami

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy