Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se přiznal k bombovému útoku na fotbalisty Borussie Dortmund, prý všeho lituje

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)
Foto: Twitter

Dortmund - Muž obžalovaný z loňského bombového útoku na tým Borussie Dortmund se dnes u soudu k činu přiznal. Elektromechanik Sergej W., který v době útoku pobýval ve stejném hotelu jako fotbalisté, jednal podle vyšetřovatelů z chamtivosti a na útoku se snažil vydělat.

"Hluboce lituje svého jednání," uvedl dnes před dortmundským soudem Sergej W. Muž, který je obžalován z 28násobného pokusu o vraždu a hrozí mu doživotí, také řekl, že nálože připravil tak, že při jejich výbuchu nebylo možné očekávat zranění osob.

Fotbalisté Dortmundu 11. dubna sotva vyrazili na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem, když vedle jejich týmového autobusu explodovaly tři nálože. Zranění utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který musel být se zlomenou paží operován, i jeden z policistů, který autobus doprovázel. Jak se později ukázalo, bylo velkým štěstím, že žádný z fotbalistů nepřišel o život. V bombách totiž byly kovové součástky, z nichž se jedna v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu.

Sergej W. nedlouho před útokem nakoupil na burze prodejní opce na akcie Borussie Dortmund a spekuloval, že po útoku hodnota akcií klubu klesne. Maximálně podle vyšetřovatelů mohl získat přes půl milionu eur, ve skutečnosti ale vydělal 5872 eur (151.000 Kč).

Sergeji W., který se narodil v ruském Čeljabinsku, kromě důkazů o obchodech přitěžoval i zápisník, který policie našla v jeho domě. Byly v něm poznámky o Borussii Dortmund, ale také o křoví nebo frekvenci, která má dobrý signál na dálku. Trojice bomb se přitom nacházela v křoví a byla odpálena na dálku.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Německo soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy