Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku Talibanu na základnu v Afghánistánu zemřelo 140 vojáků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AFP

Mazáre Šaríf (Afghánistán) - Při pátečním útoku Talibanu na afghánskou vojenskou základnu bylo zabito nejméně 140 afghánských vojáků a mnoho dalších zraněno.

Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného místního činitele. Podle dalších zdrojů může být bilance obětí dosud očividně nejkrvavějšího útoku na armádní základnu v Afghánistánu ještě vyšší. Afghánská vláda zatím ještě oficiální údaj o obětech nezveřejnila. K útoku se přihlásil Taliban.

Ozbrojenci zaútočili v pátek na základnu nedaleko severoafghánského města Mazáre Šaríf v uniformách afghánské armády. Napadli mešitu a vojenskou jídelnu v areálu. Útok trval několik hodin.

Podle amerického mluvčího nebyly do incidentu bezprostředně zapojeny zahraniční koaliční síly vedené Američany. Na spojenecké základně působí hlavně němečtí vojáci.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v dnešním prohlášení řekl, že útok byl odplatou za nedávné zabití několika významných členů Talibanu v severním Afghánistánu.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy