Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu za doprovodu masivních protestů a policie začal sjezd AfD

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Kolín nad Rýnem (Německo) - Za masivní policejní ochrany se dnes delegátům sjezdu německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) podařilo dostat do hotelu v centru Kolína. Začal v něm dvoudenní sjezd strany.

Delegátům se ve vstupu do hotelu snažily zabránit stovky protestujících demonstrantů, kteří se dostávali do střetů s policisty. Jeden z příslušníků bezpečnosti byl zraněn v obličeji, oznámila agentura DPA.

Podle organizátora protestů, svazu Solidarita místo štvaní, se na blokádách přístupových cest k hotelu podílelo asi 3000 lidí vybavených tlampači a transparenty. Celkem se na různé demonstrace během dneška přihlásilo údajně kolem 50.000 osob. Policie nasadila 4000 příslušníků.

V poledne se má na Senném trhu v blízkosti sjezdového hotelu uskutečnit hlavní protestní mítink svolaný zástupci politických stran, odborů a církví. Promluvit na něm má i předsedkyně zemské vlády spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftová (SPD).

Na svém víkendovém sjezdu v Kolíně mají delegáti AfD především najít člověka do čela kandidátky pro spolkové volby. Předsedkyně Frauke Petryová totiž v úterý oznámila, že nechce jít do zářijových voleb do Spolkového sněmu jako hlavní kandidátka své strany. Volebním lídrem se podle svého oznámení médiím nechce stát ani spolupředseda AfD Jörg Meuthen.

Témata:  AfD Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy