reklama

Francie má v posledních letech smutnou zkušenost s množstvím teroristických útoků páchaných členy či příznivci IS. Od roku 2012, teroristé postupně napadli židovskou školu poblíž Toulouse a kanceláře satirického týdeníku Charlie Hebdo, v koordinovaném útoku zabili asi 130 lidí nacházejících se v restauracích a na koncertě, a oznámili temnou předzvěst „low tech“ útoků prostřednictvím útočníka v kamionu, který na promenádě v Nice zabil asi 80 lidí.

Díky této intenzitě útoků je islámský terorismus bezpečností otázkou číslo 1. ve Francii. I přes svoji přítomnost v médiích a veřejné rozmluvě, islámský terorismus a bezpečností rizika s ním spojená nebyly překvapivě hojně citovaným tématem prezidentských kampaní. Francois Fillon během své kampani v Lille uvedl, že „existuje téma, které bylo během této kampaně vynecháno, i když samo sebe činí dramaticky známým: je to terorismus."

Huffington Post podotýká, že téma terorismu bylo zatlačeno zpět skandály, které jsou spojeny s osobou Fillona i Le Penové. Pro voliče mnohem důležitějším tématem voleb se tak stala otázky morálky a významností právních případů a stíhání na politiku. Čtvrteční útok může oběma kandidátům pomoci odvrátit pozornost od těchto skandálů a přinutit je, aby si znovu oblékli oblek zachránce Francie před islámským terorismem.

Tento proces už začal. Lydia Guirousová, bývalá mluvčí Fillonovy strany, na svém Twitteru napsala: „Dva podezřelí plánovali útok na Francoise Fillona. Barbarové vědí, kdo je nejvíce odhodlaný bojovat proti islámské totalitě. " Příznivci Le Penové nezůstali pozadu. „Skutečnost, že oba jednotlivci byli zatčeni v Marseille, zatímco Le Penová tam chystala příští den meeting, není možná náhoda, " uvedla mluvčí Le Penové pro Agence France-Presse. The Huffington Post poznamenává, že před útokem nebyla bezpečností opatření obou kandidátů příliš vysoká. Na Fillona hodil protestující mouku, zatímco řeč Le Penové byla narušena členkou feministické skupiny Femen, navzdory tomu, že její ochranka o tom věděla.

Skrytá hrozba

Z přesunu pozornosti na terorismus by mohl ve volbách těžit nejenom Fillon a Le Penová, ale i důležitý hráč v pozadí, pro kterého výsledky voleb mohou strategický význam v jeho hře. Jedná se o Rusko.Francie za dosluhujícího prezidenta Francoise Hollanda zaujala vůdčí úlohu v ekonomických sankcí proti Rusku, zavedených jako odvetní opatření za intervence Ruska na Ukrajině. Nicméně, po teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015 však došlo k oteplování francouzsko-ruských vztahů. Hollande se spojil s ruskými zpravodajskými službami, aby mohl v bombardovat IS. A později odletěl přímo do Moskvy, aby se spojil s Putinem v boji proti IS, připomíná server Daily Signal.

Putin by mohl znovu využít své pečlivě budované pověsti nemilosrdného bojovníka s IS, aby znovu získal páky na Francii. Situace je pro něj o to příznivější, že Fillon a zvláště Le Penová jsou jeho příznivci. Oba řekli, že by se měli snížit sankce proti Rusku a uznat jeho zábor Krymu. Le Penová dokonce řekla, že považuje nařčení z toho, že Rusko zabralo Krym, za nelegitimní. Krym podle ní dobrovolně, v referendu, přistoupil ke Krymu. V její osobě má tak Putin velmi výhodné aktivum pro získání silného hlasu v rámci západní Evropy, který by rezonoval s ruskými zájmy.

Přívětivý přístup Le Penové k Rusku vzbuzuje podezření, zda-li není figurkou Putina. Její Národní Fronta získala od První česko-ruské banky půjčku 9 miliónů euro. Obvinění, že půjčka byla odměnou za její postoj ke Krymu, Le Penová nazvala „směšnými“. Fillon též je podezírán, že má až příliš těsné vazby s Putinem. Francouzské noviny Le Canard uvedly, že bývalému premiérovi bylo vyplaceno 50 000 euro Dubajkou společností Future Pipe Industries Group Ltd  jako odměna za to, že domluvil setkání libanonského miliardáře Fouada Makhzoumiho a Putina. Putin sám nazval Fillona „blízkým přítelem.“

Le Penová i Fillon se snaží mířit na tu samou část voličstva, která se bojí muslimů. V prvním kole by to mohlo vést k rozdělení hlasů mezi nimi. Pokud ale jeden z nich dojde i do druhého, což se dá očekávat – a Le Penová je v tomto favoritkou – pak by mohl posbírat hlasy svého oponenta. Zda to bude stačit na prezidentský úřad, není zatím jisté. Co však je jisté, že vítězství Fillona i Le Penové bude v Moskvě přivítáno se šampaňským v ruce.