Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruské servery se pokouší zajistit vítězství "vhodných" prezidentských kandidátů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Paříž - Ačkoliv jsou pro mnoho Francouzů důležitými tématy otázky bezpečnosti, migrace a islámského terorismu, ve francouzských prezidentských kampaních se překvapivě řešily poněkud odlišné věci. Především politické skandály, které obklopují některé kandidáty. Zvláště pravicoví kandidáti Francois Fillon a Marine Le Penová jsou podezíráni, že jsou více či méně skrytými posluhovači ruského prezidenta, Vladimíra Putina.

Oba kandidáti prosazují politické směřování, které je spíše nakloněné Moskvě než Washingtonu, nemluvě o Bruselu. Oba považují západní sankce vůči Rusku za zbytečné a neefektivní a obhajují užší vztahy mezi Francií a Moskvou. Oba též kritizují NATO. Le Penová nazývá NATO „zastaralým (podobně jako svého času nazýval NATO Trump) a EU považuje za vězení. Fillon má mnohem komplexnější pohled na tyto instituce, ale i on naznačuje, že by chtěl snížit moc EU a NATO je pro něj rukou „amerického imperialismu“, pohled, který sdílí se svým přítelem – který jej tak označil – Vladimírem Putinem.

Oba též zastávají názor, že Rusko neprovedlo invazi na Ukrajinu a že připojení Krymu bylo výsledkem legitimního referenda. Oba považují Putina za cenného spojence v boji proti islámskému terorismu. Oba též jsou mají na svém kontě podezřelé ekonomické vazby k Rusku. Strana Le Penové, Národní Fronta, si vypůjčila od První česko-ruské banky půjčku 9 miliónů eur. Fillon měl zase získat 50 000 eur od dubajské společnosti Future Pipe Industries Group Ltd za to, že domluvil setkání Putina s libanonským miliardářem Fouadem Makhzoumihem.

Podpora pravicových kandidátů od ruských médií 

Očividné vazby obou kandidátů na Rusko – Le Penová se dokonce v březnu setkala, což bylo interpretováno jako důkaz ruského ovlivňování francouzských voleb, protože není obvyklé, aby se prezident scházel s kandidáty na prezidenta v jiné zemi – jsou zdrojem znepokojení ve Francii, ale zdrojem radosti a nadšení v Rusku. Server Business Insider si povšiml, že Ruskem sponzorované zpravodajské agentury Sputnik a RT ve svých francouzských a anglických verzích nápadně podporují tyto pro-ruské kandidáty.

RT dal pátek prohlášení Le Pen o čtvrtečním teroristickém útoku v Paříži jako vrchní titulek na svém webu. „Obnovte hranice Francie, vyhánějte cizí národy ze seznamu podezřelých - Le Pen do francouzské vlády", zněl nadpis. Článek vůbec nezmínil prohlášení, které vydal její centristický oponent, Emmanuel Macron, po útoku ve čtvrtek: „Nepodléhejte strachu, rozdělení a zastrašování."

Nedávný článek Sputnik News uvádí Fillona a Le Penovou jako dva největší pro Putinovské kandidáty, zatímco Macrona zmiňuje jako „tajného amerického agenta,“ a loutku francouzské „bohaté gay lobby." O Macronově homosexuální orientaci se též zmiňoval televizní zpravodaj Dmitrij Kiselov, který svým posluchačům vyprávěl, že „stále existují pověsti o netradiční [sexuální] orientaci [Macrona] ... je také spojen s Hillary Clintonovou," měl říci podle Washington Post.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange řekl ruské vysílači společnosti Russian Izvestia, že jeho organizace má „zajímavé informace" o Macronovi, která by mohly být okamžitě zveřejněny. Assange později uvedl, že jeho citát byl vyňat z kontextu a společnost WikiLeaks dosud nezveřejnila nic, co by se týkala Macrona, ale RT se i tak toho chytla.

Vliv alternativních zpráv na francouzské prezidentské volby

Macronovi stránky byly v únoru napadeny tisíci kybernetickými útoky, které on a jeho tým věří, že mají počátek v Rusku. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault rychle odsoudil kybernetické útoky jako „nepřijatelné" a jako Macron soudí, že jsou vytvářeny Rusy. „Stačí zjistit, které kandidáty, Marine Le Penovou nebo Francoise Fillona, ruští experti preferují. Zatímco na Emmanuela Macrona, který je pro Evropu, jsou zaměřené kybernetické útoky.Tato forma zásahu do francouzského demokratického života je nepřijatelná a já to odsuzuji," řekl francouzskému časopisu Journal du Dimanche.

Facebook a Twitter jsou zaplaveny různými konspiračními příspěvky, které zřejmě pochází od krajní pravice, které podávají přinejmenším zavádějící informace o kandidátech do francouzského prezidentského křesla. Podle maďarské soukromé výzkumné skupiny Bakamo mnoho těchto „alternativních“ příspěvků, jejichž cílem je „vyvrátit vyprávění tradičních médií", cituje ruské zdroje, aby ospravedlňovaly své informace.

Dopad těchto alternativních zpráv se dá těžko měřit. Podle expertů se ale zdá, že Francouzy si je osvojují méně než voliči v USA. Podle mnoha náznaků se jeví, že průvodci tohoto zpravodajství si uvědomují nezájem Francouzů o tento typ informací a přesunují svoji pozornost na jiné důležité evropské volby. Podle Clinta Wattse, bývalého zvláštního agenta FBI, jejich cílem je Německo. "Kdybych to měl odhadnout," říká, „tak asi jedna třetina účtů předchozích fanoušků Trumpa se nyní snaží ovlivnit německé volby."

Témata:  Marine Le Pen Rusko Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy