Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestech ve Venezuele zemřel další člověk, Maduro obviňuje opozici

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Při demonstracích proti režimu venezuelského prezidenta Nicólase Madury od začátku měsíce zemřelo už 23 lidí. Poslední obětí je Almelina Carrillová (47), která v neděli podlehla vážným zraněním.

Carrillová utrpěla zranění při demonstracích 19. dubna. Podle ministerstva vnitra ji trefila do hlavy lahev, kterou hodil někdo z protestujících.

Venezuelský režim přičítá všechny oběti opozici. Řada z demonstrantů ale zemřela za poslední tři týdny v ulicích Venezuely na střelná zranění, která jsou výsledkem brutálních zákroků policie. Ta proti lidem nasadila i obrněné vozy, vodní děla a slzotvorný plyn. Minimálně jedna žena umřela poté, co se nadýchala právě slzného plynu.

Mezi oběti protivládních protestů se počítá i osm lidí, které minulý týden ze čtvrtka na pátek zabil elektrický proud v pekárně v Caracasu. Neštěstí se stalo, když do provozovny vnikla skupina rabujících lidí.

Venezuelané od začátku dubna téměř denně demonstrují proti socialistické vládě, kterou viní z hluboké ekonomické krize. Hlavními požadavky demonstrantů jsou předčasné prezidentské volby, propuštění politických vězňů, vytvoření humanitárního koridoru pro dodávky potravin a léků a plné uznání pravomocí parlamentu.

Témata:  demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy