Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás duel o budoucnost Evropy, druhé kolo volby bude jako referendum o EU, varují světová média

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Berlín/Vídeň - Pátá francouzská republika založená v roce 1958 Charlesem de Gaullem se otřásá v základech. Druhé kolo se stane plebiscitem o Evropské unii. Takto komentují výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii rakouská a švýcarská média. Ostrými slovy nešetří ani v Nizozemí či Polsku.

Za duel "o budoucnost Evropy" označil nadcházející druhé kolo voleb také rakouský list Die Presse. Pokud by Le Penová zvítězila, hrozil by podle něj "frexit", tedy odchod Francie z EU. "EU, jak ji známe, by skončila," stojí v komentáři.

Pátá republika založená v roce 1958 Charlesem de Gaullem se otřásá v základech, napsal rakouský deník Der Standard. Fakt, že v prvním kole neuspěl ani jeden z kandidátů tradičních stran, je podle něj důvodem k zamyšlení, a to nejen pro Francii, ale pro celou Evropu. Ve druhém kole voleb se podle něj utkají "proevropský kandidát pařížské elity se spíše vágním programem" a žena, která "se staví do pozice outsidera systému", narazí na sebe "měkký centrista" a "tvrdá extremistka".

"Prezidentské volby ve Francii se stanou plebiscitem o Evropské unii," napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Ve druhém kole se podle něj utkají "vzteklá" odpůrkyně EU Le Penová a "euforický" zastánce evropské integrace Macron. Téma Evropské unie podle NZZ kampani dominovalo. "Imigrace pracovních sil a přesun pracovních míst do zahraničí v rámci evropského vnitřního trhu i globalizace jsou pro řadu Francouzů - nejen pro ty nezaměstnané - žhavým tématem," napsal list.

"Francouzští voliči se rozhodli pro dobrodružství," komentuje výsledky prvního kola voleb nizozemský De Tijd. Ve druhém kole se utká "nekonvenční kandidát, který se do vedení dostal z nuly" a "rafinovaná politička, která pět let pracovala na svém image, aby se dostala do druhého kola". Le Penová podle nizozemského listu není předem poražená, nespokojenost Francouzů je totiž velká.

Polská Gazeta Wyborcza vítězství Emmanuela Macrona v prvním kole voleb uvítala. Le Penovou centrista "jistě" porazí, šéfka krajní pravice ale "zůstává ve hře", neboť v červnových parlamentních volbách získá její strana řadu poslanců. Tradiční strany jsou totiž v krizi, píše se v komentáři. Po volbách se podle polského listu stane nacionalismus, xenofobie a politika masového šíření lží součástí francouzské reality.

Nyní začíná boj o Evropu, píše slovenský deník Sme. Také podle něj Macron těžil především z toho, že Francouzi odmítli dosavadní politiky. Ve druhém kole podle Sme půjde o to, jestli Evropa zůstane "globálním hráčem".

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron EU volby ve Francii 1 média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy