Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volte Macrona, vyzvala muslimy velká mešita v Paříži

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž/Berlín - Představitelé pařížské velké mešity vyzvali francouzské muslimy, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Emmanuelu Macronovi. Za centristu se postavilo také Německo.

V nedělním prvním kole prezidentských voleb ve Francii zvítězil centrista Macron s 23,86 procenta hlasů. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, pro niž hlasovalo 21,43 procenta zúčastněných voličů.

Pařížská velká mešita a národní muslimská federace dnes v prohlášení vyzvaly francouzské muslimy, aby v květnu dali hlas Macronovi. Podle textu právě on bude respektovat republikánské hodnoty a důsledně bude prosazovat principy laickosti. Macron podle textu představuje "hlas naděje a důvěry v duchovní a občanské síly národa".

Anouar Kbibech, který stojí v čele francouzské rady islámu, k níž mešita patří, označil současnou situaci za "výjimečnou" a nevyloučil, že se jeho organizace v mezidobí před druhým kolem vyjádří samostatně.

Německá vláda i ministerstvo zahraničí vyjádřily nadšení z vítězství Macrona. "Jsme rádi a ulevilo se nám, že volba francouzských voliček a voličů je proevropská," uvedl dnes mluvčí ministerstva zahraničních věcí Martin Schäfer.

Už v neděli pozdě večer mluvčí německé vlády Steffen Seibert na twitteru napsal, že je "dobré, že Emmanuel Macron se svým kurzem podporujícím silnou EU a sociálně-tržní hospodářství slavil úspěch". "Vše nejlepší do příštích dvou týdnů," dodal mluvčí na sociální síti.

Podle dnešního vyjádření dalšího vládního mluvčího Georga Streitera se Seibert na twitteru vyjádřil zcela v duchu názoru kancléřky Angely Merkelové. Streiter zároveň odmítl obvinění, že by se tímto vyjádřením německá vláda vměšovala do voleb v sousední zemi, jejichž druhé kolo voliče čeká za dva týdny.

Mluvčí ministerstva zahraničí Schäfer odmítl námitku jednoho z novinářů, že německé výroky by mohly být kontraproduktivní a přimět francouzské voliče, aby dali v druhém kole hlas Macronově soupeřce, předsedkyni krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové. "Myslím, že (postup německých úřadů) vůbec není hloupý," řekl. Francouzi vyslali v prvním kole jasný signál, že chtějí zachovat Evropu jako společenství založené na hodnotách a kulturní rozmanitosti.

Témata:  muslimové volby ve Francii 1 Německo Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy