reklama

"Jsme stoupenci budování dobrých, vzájemně výhodných vztahů," řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v odpovědi na žádost o reakci na výsledek nedělního prvního kola volby hlavy francouzského státu.

"To je naprosto nepravdivé tvrzení, zcela primitivní," důrazně odmítl Peskov zprávy některých médií, že by se Macron jako prezident Kremlu moc nehodil. Prohlásil, že Rusko bude "jako vždy" spolupracovat s každým, kdo stejně jako Rusové bude chtít budovat dobré vztahy a řešit problémy pouze dialogem.

Putin koncem března v Moskvě oficiálně přijal nacionalistickou kandidátku Le Penovou, která se vyslovovala pro lepší vztahy s Ruskem. Putin odmítl, že by jeho setkání s Le Penovou bylo ruské vměšování do francouzských voleb.

Brusel s napětím očekává 2. kolo

Evropská komise (EK) je prostřednictvím svého pařížského zastoupení připravena nabízet fakta a na pravou míru uvádět "euromýty" v očekávané široké francouzské debatě o EU před druhým kolem voleb, které se odehraje 7. května.

Mluvčí EK Margaritis Schinas ale před novináři odmítal, že by komise plánovala nějak do kampaně před druhým kolem zasahovat. "Je potřeba vnímat jasný rozdíl mezi tím, co je obrana objektivních faktů, vysvětlování našich politik na jedné straně a vedení kampaně na straně druhé. Budeme dělat to první," prohlásil. Komise k tomu má podle něj "řadu nástrojů" jak v Bruselu, tak také v Paříži.

Podpora, které se Macron v bruselském paláci Berlaymont těší, je zřejmá. Kromě Junckerova blahopřání se v neděli večer pro devětatřicetiletého politického nováčka vyslovili například francouzský eurokomisař pro finanční a měnové otázky Pierre Moscovici či hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zase na twitteru nadšeně upozornila na modrožlutou vlajku EU, která stála vedle francouzské trikolóry na pódiu, z něhož Macron v neděli večer oslovil své příznivce.

Evropská exekutiva si přitom obvykle dává velký pozor, aby její přístup k volbám v členských zemích nebylo možné interpretovat jako zasahování do jejich vnitřních záležitostí. Ve stejném duchu dnes proto mluvčí odmítal, že by komise nějak vstupovala do dění před předčasnými parlamentními volbami ve Velké Británii, plánovanými na 8. června.

S Francií je však nejspíš situace jiná, ačkoliv Juncker sám se nedávno nechal slyšet, že ani vítězství Le Penové by neznamenalo konec evropského projektu.