Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande varuje Francouze: Le Penová je hrozba, volte Macrona

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž – Výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb okomentoval stávající socialistický prezident François Hollande. Ten podpořil centristu Emmanuela Macrona. Šéfku Národní fronty Marine Le Penovou označil za hrozbu pro Francii.

„Krajní pravice představuje hrozbu pro naši zemi. Tváří tvář této hrozbě je nutné se zmobilizovat a volba je jasná. Budu hlasovat pro Emmanuela Macrona. Hájí hodnoty, kolem nichž se Francouzi mohou v této době semknout," řekl Hollande v televizním projevu.

Realizace jejího programu by podle Hollandea měla pro Francii nepříznivé důsledky: v případě zřeknutí se eura by se zmenšila koupěschopnost Francouzů, tisíce lidí by mohly přijít o práci a také by stouply ceny, což by postihlo nejchudší. Francii by také mohla hrozit izolace, a to zejména v Evropě.

„Krajní pravice by rozdělila Francii, čelící teroristické hrozbě, stigmatizovala by část našich občanů," uvedl prezident a zdůraznil, že tváří v tvář takové hrozbě nemůže mlčet. Ve druhém kole je v sázce pojetí Francie, jednota země, přináležitost země k Evropě a její místo ve světě, a proto se v posledních dnech svého mandátu soustředím na obranu principů, na něž země může být hrdá, řekl Hollande.

Macron, který se 7. května střetne v rozhodujícím duelu o Elysejský palác s Le Penovou, již poděkoval stávajícímu prezidentovi za podporu.

Témata:  Marine Le Pen François Hollande Emmanuel Macron Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy