Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UKIP dosáhl brexitu, teď chce voliče upoutat protiislámskými zákony

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Velkou Británii v červnu čekají předčasné volby. Protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) se upoutat voliče protiislámskou rétorikou. Spolupředsedkyně zelených Caroline Lucasová již UKIP obvinila z islamofobie projevované vší silou.

UKIP bude požadovat, aby měly ženy zakázáno zahalovat si tvář. Jde o součást její integrační agendy, kterou dnes zveřejnila v souvislosti s červnovými předčasnými volbami. UKIP také hodlá bránit vzniku dalších muslimských škol v Británii a chce rovněž účinněji bojovat proti ženské obřízce. Strana také chce zakázat uplatňování islámského práva šaría v Británii. Ženy a dívky by kromě toho měly mít zakázáno chodit na veřejnosti se zahaleným obličejem. Rodiče dívek, které se podrobí ženské obřízce, mají být trestně stíháni.

V některých zemích už je zahalování obličeje na veřejnosti zakázáno. Jako první v Evropě tak v roce 2011 učinila Francie, po které následovala Belgie, Nizozemsko či Bulharsko.

UKIP sehrála důležitou roli v loňském referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Až strana dosáhla svého hlavního cíle, musí teď hledat nová témata. Letos v březnu přišla UKIP o svého jediného poslance v Dolní sněmovně. Douglas Carswell složil mandát a stal se nezávislým, protože prý jako odpůrce Bruselu už schválením takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, splnil svou povinnost.

Podle dnes zveřejněného průzkumu společnosti ICM by nyní UKIP volilo sedm procent Britů, což je o jeden procentní bod méně než před týdnem. O několik procentních bodů se ale zvýšily volební preference konzervativců premiérky Theresy Mayové poté, co premiérka prosadila předčasné volby.

Témata:  UKIP Velká Británie EU muslimové Islám

Aktuálně se děje

9. května 2024 10:48

WHO: Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro generátory už jen na tři dny

Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro elektrické generátory už jen na tři dny a jeho zásoby pro uzavřené hraniční přechody nemohou doplnit. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.