Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se pustil do Navalného: Podívejte se, jak dopadla Ukrajina, nebo arabské země, vzkazuje

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin se dnes setkal členy ruského parlamentu. Při té příležitosti nepřímo kritizoval opozičního vůdce Alexeje Navalného a jeho snahy bojovat proti korupci v Rusku. Podle průzkumu nestátní sociologické agentury Levada ale právě korupce a úplatkářství patří k největším nezdarům ruského prezidenta. Myslí si to téměř třetina obyvatel Ruska.

Putin řekl, že je potřeba rozlišovat mezi těmi, kteří využívají toto téma pro vlastní politickou reklamu, a těmi, kdo skutečně brojí proti korupci. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Navalnyj v březnu na internetu zveřejnil film, v němž obvinil ruského premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a z obohacování na úkor státu. Následně zasáhla bezmála stovku ruských měst vlna protivládních protestů.

Podle Putina je třeba rozlišovat mezi těmi, kdo chtějí doopravdy pracovat a posílit stát, a těmi, kdo se snaží využívat korupci jako nástroj politického boje. „Viděli jsme to při takzvaném arabském jaru, a k čemu to vedlo. Vidíme to na Ukrajině, kde jedním z hesel státního převratu byl právě boj s korupcí. Čím ale skončil? Její mnohonásobným růstem," uvedl ruský prezident.

Mluvčí Putina Dmitrij Peskov přitom dnes uvedl, že Kreml vidí v boji s korupcí pokrok. „Myslím, že teď už je jasné, že efektivnější než nějaké jednorázové akce je systematická práce, která si klade za cíl vytvořit atmosféru absolutní nesnášenlivosti ke korupci v jakémkoli projevu. Myslím, že v tomto ohledu jsme ušli velký kus cesty," řekl Peskov.

Témata:  Vladimír Putin Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy