Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké letectvo útočilo na pozice PKK v severním Iráku a Sýrii

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Bagdád - Letectvo turecké armády zaútočilo na pozice separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). Úder se odehrál v noci na dnešek v severním Iráku a v Sýrii.

Irácké kurdské zdroje dnes oznámily, že při útocích byli zasaženi také iráčtí pešmergové a pět jich přišlo o život. Oddíly pešmergů pomáhají irácké armádě v boji proti islámským radikálům na severu země.

PKK údajně ze severu Sýrie a Iráku přesouvá bojovníky, výbušniny a munici do Turecka. "Provedli jsme tyto nálety na základě mezinárodního zákona, abychom zničili tato teroristická hnízda, jež ohrožují bezpečnost, jednotu a celistvost Turecka. Teroristické cíle byly zasaženy," uvádí se v prohlášení turecké armády.

PKK je řazena k teroristickým skupinám nejen v Turecku, ale i v USA a Evropské unii. Za autonomii Kurdů v Turecku bojuje tři desetiletí a v tomto konfliktu přišlo o život na 40.000 lidí.

V Iráku se turecké letectvo zaměřilo na oblast Sindžár, která je domovinou tamní jezídské menšiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už několik měsíců tvrdí, že PKK působí právě v této oblasti, vzdálené asi 110 kilometrů od turecké hranice, a že Ankara nedovolí, aby tam PKK rozšířila svou působnost.

Témata:  Turecká armáda Turecko PKK

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy