Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce děti v Somálsku se nakazily spalničkami

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Mogadišo - Tisíce somálských dětí se nakazily spalničkami. Dnes to oznámil Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF).

V zemi již zahájil rozsáhlý imunizační program, při kterém bude během jednoho měsíce očkováno asi 360.000 dětí. V zemi teď panují sucha a hlad, v některých oblastech propukla epidemie cholery.

OSN se snaží zabránit tomu, aby se hladomor v Africkém rohu nezhoršil natolik, že by se opakovala situace z roku 2011. Tehdy během něj přišlo o život více než 250.000 lidí.

"Z našich zkušeností s hladomorem v roce 2011 moc dobře víme, že spalničky spojené s podvýživou a hromadným opouštěním domovů jsou pro děti obzvlášť smrtelnou kombinací," uvedl v prohlášení vyslanec UNICEF pro Somálsko Steven Lauwerier. "Spalničky jsou nejsmrtelnější nemocí, které se dá očkováním zabránit," dodal.

Od začátku letošního roku bylo v Somálsku nahlášeno 5700 případů nákazy spalničkami, což je více než za celý loňský rok, uvádí se dále v prohlášení.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

Témata:  Somálsko Spalničky děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy